Ερμηνεία Ονείρων – Καθοδήγηση

«Τελικά τα μόνα γεγονότα της ζωής μου που αξίζουν να ειπωθούν είναι εκείνα που έχουν σχέση με την ανάδυση του ακατάλυτου κόσμου μέσα στην εφήμερη ζωή. Γι’ αυτό αναφέρομαι βασικά σε εσωτερικές εμπειρίες. Ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνω τα όνειρα και τα οράματά μου. Αυτά συνιστούν την πρώτη ύλη του επιστημονικού μου έργου» Carl Jung

Τι Είναι και σε τι μπορεί να Με Βοηθήσει στη Ζωή μου; (Με στοιχεία και μεθοδολογία Γιουγκιανής αναλυτικής μεθόδου)

Ο κόσμος των ονείρων αναμφίβολα περιέχει ένα πλούτο ψυχολογικού και μυθολογικού υλικού – γνωστά πράγματα αυτά ακόμα και για έναν φοιτητή ψυχολογίας, το οποίο εάν κατανοηθεί σωστά από εμάς μπορεί να μας βοηθήσει σε ένα πλήθος θεμάτων που αφορούν τη ζωή μας από το πιο πνευματικό κομμάτι, καθοδήγηση, εύρεση νοήματος, επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων, διαχείριση φόβου θανάτου, μέχρι το πιο πρακτικό πεδίο της καθημερινής ζωής μας.

Λύση ακόμα και ενός πολύ καθημερινού προβλήματος που μας απασχολεί που μπορεί να σχετίζεται με μια περίοδο κατάθλιψης, μία μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουμε σχετικά μα έναν χωρισμό, ένα γάμο, μια επαγγελματική πρόταση ή ένα κρίσιμο δίλημμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να προχωρήσουμε ανεμπόδιστα στη ζωή μας!

Επίσης ο κόσμος των ονείρων μπορεί να μας φέρει σε επαφή με τις αόρατες πραγματικότητες του ασυνείδητου λειτουργώντας θεραπευτικά και αντισταθμιστικά στο συνειδητό εγώ.

Ας θυμηθούμε εδώ για παράδειγμα τα «Ασκληπιεία» και τον θεραπευτικό ρόλο των ονείρων από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα με την πιο επιστημονική μορφή της χρήσης τους στην Ψυχανάλυση και στις διάφορες σχολές της ψυχολογίας όπου τα όνειρα αποτελούν σημαντικό «κλινικό υλικό!».

Ασφαλώς όπως θα έχει γίνει ελπίζω κατανοητό η ερμηνεία των ονείρων δεν περιορίζετε στο καθαρά ψυχολογικό – αναλυτικό κομμάτι, αλλά προεκτείνεται και εμβαθύνεται σε άλλα επίπεδα καθώς από ένα σημείο και πέρα διεισδύει στο όνειρο υλικό και υλικό από τον κόσμο των αρχετύπων και του συλλογικού ασυνείδητου.

Από το πεδίο αυτό, επειδή υπερβαίνει το χώρο και το χρόνο, μπορεί να προέλθει υλικό γνώσης μελλοντικών συμβάντων και όχι μόνο. Οι σπόροι της μελλοντικής μας εξέλιξης λέει ο μεγάλος στοχαστής, ψυχολόγος και ιδρυτής της ψυχολογίας του βάθους Carl Jung αποτελούν ήδη παρόν στο βασίλειο του ασυνείδητου και απλά περιμένουν να ωριμάσουν και να πέσουν από το «δένδρο της ζωής» στο γόνιμο χώμα της υλικής πραγματικότητας, για να ανθήσουν!

Είναι γνωστό το περίφημο παράδειγμα του επιστήμονα χημικού Kekule που ονειρεύτηκε στον ύπνο του τον χημικό τύπο του βενζολίου! Πολλά είναι τα παραδείγματα διάσημων καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών που ονειρεύτηκαν τη λύση ενός προβλήματος που τους απασχολούσε, στον ύπνο τους!

Μια μελωδία, μια γνώση μία πληροφορία ή μία έμπνευση που δε θα μπορούσαν να έχουν με οποιονδήποτε άλλο συμβατικό τρόπο, και ξαφνικά τους αλλάζει στο λεπτό τη ζωή! Τους κάνει μεγάλους καλλιτέχνες, εφευρέτες ή απλά πιο ολοκληρωμένους και ευτυχισμένους ανθρώπους! Και για να το πω πιο θρησκευτικά, κατά μία έννοια αυτοί οι άνθρωποι, «φωτίστηκαν!».

Πολλές φορές η εμπειρία μου έχει δείξει ότι αρκεί αυτή η γνώση για να επέλθει στον ενδιαφερόμενο ΑΜΕΣΑ ένα είδος θετικής μεταμόρφωσης η οποία δεν παραμένει μόνο στην ψυχική σφαίρα (αλλαγή διάθεσης, τρόπου σκέψης από δυσλειτουργικό ή και καταστροφικό σε δημιουργικό και παραγωγικό), ψυχολογική βελτίωση κτλ. ), αλλά πάντα προκαλεί εξίσου θετικά και δημιουργικά υλικά αποτελέσματα και στη καθημερινή ζωή του όπως είδαμε παραπάνω!

Πως Λειτουργεί;

Τα όνειρα είναι ο τρόπος που το ασυνείδητο επιλέγει να επικοινωνήσει μαζί μας. Επικοινωνεί μέσω εικόνων και συμβολικών προβολών.

Φανταστείτε να προσπαθούσατε να καταλάβετε κάποιον που χρησιμοποιεί την νοηματική γλώσσα ή τον κώδικα μορς χωρίς να έχετε εκπαιδευτεί σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας! Θα βλέπατε απλά κάποιον περίεργο τύπο που κούναγε αστεία τα χέρια του ή θα ακούγατε ένα εκνευριστικό «μπιπ» – «μπιπ» χωρίς να καταλαβαίνατε τίποτα!

Αν δε γνωρίζουμε την γλώσσα τους, θα πρέπει να τη μάθουμε ή να ζητήσουμε την βοήθεια κάπου καλού διερμηνέα η μεταφραστή. Ο ρόλος μου είναι ακριβώς αυτός, να βοηθήσω στην αποκωδικοποίηση του μηνύματος προκειμένου να βοηθηθεί ο… «παραλήπτης!».
Το ασυνείδητο, το κομμάτι του εαυτού μας δηλαδή που αν και παραμένει άγνωστο αυτό καθαυτό σε μας, δεν παύει να μας επηρεάζει, προσπαθεί να εξισορροπήσει τις μονομέρειες μας, τις πλευρές τις προσωπικότητας μας που έχουμε καταπιέσει, τα απωθημένα μας.

Αν είμαστε πολύ π.χ. υπερβολικά ευαίσθητοι και αφελείς και πέφτουμε θύματα σκληρών και άκαρδων ανθρώπων, μπορεί να μας φέρνει όνειρα αντισταθμιστικού περιεχομένου και να μας βάζει συμβολικά στο ρόλο του θύτη, να μας παρουσιάζει σαν πανίσχυρούς σούπερ ήρωες, ή ακόμα και σαν γκάνγκστερ ή εγκληματίες προκειμένου να μας υπενθυμίσει την «σκληρή» λογική και δυναμική μας πλευρά που έχουμε απορρίψει στην συνειδητή μας ζωή για να εξισορροπήσει την έλλειψη της και να μας «θεραπεύσει».

Άλλες φορές επίσης, μέσα από την ανάλυση των ονείρων μπορούμε να δούμε μελλοντικές τάσεις ή ακόμα και να προβλέψουμε την εξέλιξη της ίδιας μας της ζωής (ιδίως στα όνειρα μικρών παιδιών), μιας που στο ασυνείδητο το μέλλον αποτελεί ήδη μια διαμορφωμένη κατάσταση τουλάχιστον μέχρι κάποιο βαθμό χωρίς αυτό να ακυρώνει την ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου. Όπως κάποιος γιατρός, μπορεί να «προβλέψει» την πιθανή εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου μέχρι σε κάποιο βαθμό, αν γνωρίζει το επίπεδο υγείας του, τι παθήσεις έχει, την ηλικία του, αν κάνει καταχρήσεις, κτλ.

Τέλος μέσα από τις ονειρικές τεχνικές, (dreamwork therapy) μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το υπερβατικό πυρήνα της ύπαρξης μας, να διαχειριστούμε καλύτερα το φόβο του θανάτου, να εξελιχθούμε πνευματικά και να κάνουμε λίγο πιο «ονειρική» την μονότονη και γκρίζα καθημερινότητα της ζωή μας αφού πάντα η επαφή με το ασυνείδητο είναι αναζωογονητική και μας συναρπάζει!

Σε Ποιόν Απευθύνεται;

Οι ονειρικές τεχνικές απευθύνονται σε όλους όσους θα ήθελαν μια καλύτερη επικοινωνία με το βαθύτερο υπερβατικό κομμάτι της ύπαρξης τους χωρίς απαραίτητα να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Σε όσους ζητάνε την αρμονία με τον εαυτό τους, την γαλήνη και έχουν την ανάγκη να δώσουν ένα νόημα στη ζωή τους.

Επίσης οι ονειρικές τεχνικές απευθύνονται σε όσους αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, ψυχολογική, συναισθηματική ή γενικότερα περνάνε μία «σκοτεινή» φάση στη ζωή τους και έχουν ανάγκη από καθοδήγηση ή ακόμα και μία συγκεκριμένη απάντηση σε κάποιο ερώτημα που θέλουν να υποβάλουν στο ασυνείδητο τους! Μέσα από την χρήση απλών τεχνικών αυτό είναι κάτι απολύτως εφικτό! Τέλος είναι πολύ αποτελεσματική αυτή μέθοδος στην αντιμετώπιση εφιαλτών, του ψυχοβιολογικού φαινόμενου «μόρα» καθώς και σε ένα πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με τα όνειρα και τον ύπνο.

Εξαιρούνται προβλήματα καθαρά οργανικής ιατρικής φύσεως όπως παχυσαρκία, θυροειδής, σοβαρές νευρολογικές και ορμονικές διαταραχές, ψυχιατρικά σύνδρομα κτλ.).

Τα όνειρα είναι οι «οδοδείκτες» της ψυχής πάντα μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για να φτάσουμε στην δικιά μας προσωπική «Ιθάκη!».