Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΥΤΗ ΤΩΝ «ΜΕΘΟΔΩΝ V»

Η «μέθοδοι V», («V» από το αρχικό γράμμα του ονόματος του ιδρυτή τους «Victora»), έρχονται να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί στον σύγχρονο άνθρωπο από την περιφρόνηση ή έλλειψη ορθής κατανόησης και αποσυμβολισμού μιας παρωχημένης πίστης (π.χ. κοσμική θρησκεία, θρησκευτικός φανατισμός, Εκκλησιαστική ξύλινη γλώσσα, τυπολατρία, κτλ.) η οποία φαντάζει αδιάφορη και ακατάληπτή για τον σύγχρονο άνθρωπο από τη μία, και από την άλλη, από την παρακμή και υπερεκτίμηση μιας επιστήμης που αποσκοπεί σχεδόν αποκλειστικά στο κέρδος, λειτουργεί μηχανιστικά και δογματικά σαν μια νέα θρησκεία σε πολλές περιπτώσεις και μοιάζει να «χειραγωγεί» τους ανθρώπους δημιουργώντας πρότυπα υγείας, παθολογίας ακόμα και πρότυπα συμπεριφορών!

Μας υποδεικνύει, από το τι θα φάμε, τι είναι υγιεινό και τι δεν είναι, ανάλογα με την μόδα κάθε εποχής και τα εκάστοτε συμφέροντα, μέχρι το πως πρέπει να σκεφτόμαστε, πως πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, τι είναι υγιές ή νοσηρό, ιατρικοποιώντας ολοένα και μεγαλύτερο φάσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς!

Καθορίζοντας στην ουσία αν το σκεφτούμε λίγο βαθύτερα ακόμα και το τι είναι πραγματικό ή όχι, τι είναι καλό ή κακό για μας, κατασκευάζοντας συνεχώς νέα ψυχολογικά σύνδρομα και κάνοντας όλο και πιο πλούσια την βιομηχανία φαρμάκων, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών!

Οι φιλοσοφία των «μεθόδων V» υπερβαίνει αυτά τα πεδία αντιθέσεων ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ – ΘΡΗΣΚΕΊΑΣ, ΓΝΏΣΗΣ – ΠΙΣΤΗΣ, απορρίπτοντας μόνο τις στρεβλώσεις τους, λειτουργεί συνθετικά και δίνει πρακτικές απαντήσεις σε μια σειρά υπαρξιακών ερωτημάτων σχετικά με τη ζωή, τον έρωτα, το θάνατο, την ηθική και τις ανθρώπινες σχέσεις, που βασανίζουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, καθώς οι «κρίσεις» κάθε λογής στον πλανήτη εντείνονται με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Χωρίς να φιλοδοξεί ο ιδρυτής να δημιουργήσει άλλη μία θρησκεία ή μια νέα επιστήμη προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο (ΠΊΣΤΗ – ΓΝΏΣΗ) προκειμένου να προσφέρει πρακτικές λύσεις σε ένα πλήθος από προβλήματα που κλασσική ψυχολογία ή μια αόριστη παρωχημένη πίστη αδυνατεί να προσφέρει. Οι «μέθοδοι V» είναι το απόσταγμα 23 ετών θεωρητικής μελέτης σπουδής και πρακτικής εφαρμογής σε ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που είδαν την ζωή τους να αλλάζει προς το καλύτερο, να διαχειρίζονται δημιουργικά ακόμα και τις αρνητικές περιστάσεις, να πετυχαίνουν τους στόχους τους, να βρίσκουν ερωτικούς συντρόφους, να γίνονται πιο αποτελεσματικοί σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να μπορούν να προβλέψουν και να οραματιστούν το μέλλον τους, μέσα από την γνώση του ασυνείδητου πυρήνα τους, ζώντας με ασφάλεια μια πιο ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη ζωή!

Η υπέρβαση αυτής της μονοδιάστατης προσέγγισής της ζωής και του εαυτού μας με όρους καλού – κακού σωστού – λάθους, λογικού-παράλογου, πραγματικού-μη πραγματικού κτλ. και αυτού του μηχανιστικού τρόπου σκέψης που μας κάνει να λειτουργούμε μιμούμενοι ή τα καθιερωμένα κοινωνικά μοντέλα σκέψης τρόπου ζωής «πρέπει» κτλ. ή αναπαράγοντας καταστροφικά και λανθασμένα ασυνείδητα πρότυπα συμπεριφοράς που αποκομίσαμε από την παιδική μας ηλικία ή ακόμα και προγεννητικά, αποτελεί την βασικότερη επιδίωξη των «μεθόδων V».

Η σύνθεση αυτών των αντιθέτων, καθώς και πολλών άλλων πολικοτήτων μέσα μας όπως καλό – κακό, σκέψη – συναίσθημα, ύλη – πνεύμα, κτλ. κάτω από το φως μιας νέας συνειδητότητας, προκείμενου να γίνουμε λιγότερο μονοδιάστατοι, πιο ισορροπημένοι και να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη και γεμάτη αγάπη και νόημα ζωή, είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους στόχους του ιδρυτή των «μεθόδων V».

Η εφαρμογή των «μεθόδων V» αν και είναι διαφορετική για την κάθε ξεχωριστή μέθοδο υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή που λίγο πολύ είναι κοινή στο σύνολο των μεθόδων. Αποτελείται από τρία στάδια:

 • ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ:
  Το αναλυτικό στάδιο περιλαμβάνει την «γνωριμία», ένα είδος συνέντευξης με τον ενδιαφερόμενο, όπως σε όλα τα είδη συμβουλευτικών ψυχολογικών και γενικότερα θεραπευτικών συνεδριών άλλωστε.
  Γίνεται μια αναφορά στο πρόβλημα του και μια σειρά ερωτήσεων για να συλλεχθεί το απαραίτητο υλικό προκειμένου να σχηματοποιηθεί το «ατομικό προφίλ» κάτι απαραίτητο για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
 • ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ:
  Στο συνθετικό στάδιο, αξιολογούνται τα στοιχεία αυτά, εμπλουτίζονται με κάποια καινούργια δεδομένα, πχ. με ονειρικό υλικό, εντοπίζεται η προβληματική περιοχή και προτείνεται η αντίστοιχη μέθοδος.
 • ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ:
  Στο στάδιο αυτό ουσιαστικά εφαρμόζεται εμπράκτως η αντίστοιχη τεχνική.

Σημείωση: Τα στάδια αυτά μπορεί να εναλλάσσονται, να εφαρμόζονται ταυτόχρονα σε μια συνεδρία ή να χρειάζεται κάποιο διάστημα πριν μεταβούμε από το ένα στο άλλο ανάλογα με την μέθοδο και τις ιδιαιτερότητες τις κάθε ατομικής περίπτωσης, τον βαθμό δυσκολίας κτλ.

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ

Ανάλογα τώρα με την μέθοδο που θα εφαρμοστεί, ενδεχόμενος να χρειαστεί η συλλογή ονειρικού υλικού, τεχνικές που προκαλούν ακολουθία ονείρων, συνειδητά όνειρα, ο δημιουργικός οραματισμός, ο αναλυτικός διάλογος στο συμβουλευτικό κομμάτι, τεχνικές χαλάρωσης σε συνδυασμό με αναπνοές, νοητικές ασκήσεις, εργασία με τα αρχέτυπα, ενεργειακή εξισορρόπηση μέσω των κέντρων ενέργειας, κτλ.

Η πραγματική θεραπευτική δύναμη εδώ «το μυστικό της επιτυχίας» δεν βρίσκεται σε κάποια συνταγή η οποία εφαρμόζεται «μονότονα» παντού και πάντα, αλλά «αναδημιουργείται» κάθε φορά από την αρχή και προσαρμόζεται αναλόγως, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ξεχωριστού ανθρώπου.

Ασφαλώς και υπάρχει ένα σταθερό θεμέλιο από ‘που ξεκινάμε, μια μεθοδολογία, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια που όμως όσο προχωράμε γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένη και ιδιαίτερη ακολουθώντας τις θεραπευτικές ανάγκες του συγκεκριμένου ανθρώπου που έχω απέναντι μου και ποτέ το αντίθετο, ο άνθρωπος δηλαδή να προσαρμόζεται στην μέθοδο! Την τελική λύση – αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον κάπως τεχνικό όρο – θα την δώσει όχι η ίδια η τεχνική αλλά μέσω αυτής το ίδιο το ασυνείδητο του κάθε ανθρώπου.

Οι «μέθοδοι V» αφορούν όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπαρξιακού (ποιος είμαι, γιατί ζω, πως ορίζω για μένα την ευτυχία, μεταφυσικές ανησυχίες κτλ.) και ψυχοσυναισθηματικού χαρακτήρα, (χωρισμοί, απώλειες, προβλήματα σχέσεων, επικοινωνίας, κτλ.) Επίσης αφορούν ανθρώπους που είναι μόνοι στη ζωή και επιθυμούν μία σχέση, νιώθουν μπερδεμένοι, έχουν ηθικά διλήμματα και περνάνε μια αγχώδη «σκοτεινή» φάση στη ζωή τους. Επίσης αφορούν όλους όσους παρότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα θα ήθελαν να αναπτυχθούν πνευματικά, να απαντηθούν ορισμένα μεγάλα ερωτήματα της ζωής που τους ταλαιπωρούν ίσως πολλά χρόνια, να γίνουν πιο λειτουργικοί και πιο δημιουργικοί σε ότι και αν κάνουν και να αυξήσουν τα επίπεδα αυτογνωσίας και ευτυχίας στη ζωή τους.

Οι «μέθοδοι V» δεν σχετίζονται με κάποια καινούργια θρησκεία ή αίρεση ή κάποιο νέο σύστημα ηθικής ή με οποιαδήποτε ψυχιατρική ή άλλη κλινική ιατρική μέθοδο. Δεν έχουν χαρακτήρα προσηλυτισμού. Επίσης δεν αποτελούν απαραίτητα κάποιο πνευματικό μονοπάτι αν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την εύρεση του δικού μας προσωπικού πνευματικού δρόμου.